A Tűz Kamaejának kihívása – Hi no Kamae de Motomeru


Rendhagyó bejegyzés következik, ugyanis pár hónapja írtam néhány sort a tachigiri geiko-ról, azon belül is egy különleges dokumentumfilmről, melyet Ogata senseiről készítettek, aki egyedüliként jodanban teljesítette a kihívást. Ma úgy hozta a sors, hogy ez a dokumentumfilm teljes egészében felbukkant a Youtube-on. 
2004-2005 körül Akita prefektúrban volt egy Tachigiri, melyről az NHK egy dokumentumfilmet is forgatott. A motodachi itt egy bizonyos Ogata sensei (5.dan) volt, aki először (és minden bizonnyal azóta is egyedüliként) jodanban teljesítette a három órás küzdelmet. Azt írták, hogy gyakran 5 pontot is elért egy vívás alkalmával, 2-3 szor lett döntetlen és csak egyszer veszített 33 mérkőzésből. Ogata sensei egy bizonyos Shindo sensei-től tanulta a jodant, aki a 38. Össz-Japán Bajnokságon 3. helyezett volt. Shindo sensei sok évvel korábban meghalt és Ogata sensei a tachigirin az ő tiszteletére vett részt. A dokumentumfilm címe “Hi no kame de motomeru”, ami magyarul valami olyasmi, hogy a “A Tűz Kamae-jának kihívása”. Volt egy idézet is a filmben, ami így szólt:  “Kendo de ningen ni narukotogadekita.” – “A Kendo tett képessé arra, hogy az legyek, aki vagyok.”
Ami a Tachigirit illeti nagyon nagyon röviden, két féle van, junior és senior. A junior inkább verseny, amelyben két fő vesz részt, akik egyenként megvívnak 36 ellenféllel 5 perces küzdelmekben. Aki több ellenfelet győz le, az nyer, az egyes küzdelmek során akárhány ippon szerezhető. Azt írja, a legjobb arány Aomoriban 24 győzelem volt, a legrosszabb 4, de itt a versenyzők erősen benne jártak a negyvenben és egy korty vizet sem ittak végig. A motodachik, tehát a versenyzők itt többnyire 6-7. danosok. (Ezt nevezik juniornak…:P)
A senior tachikiri inkább keiko, nem versenyeznek valójában. Itt 12 kakaritével küzd meg a motodachi kétszer, mindig 5 percig. A pástról kilépésnél, shinai törésnél, ippon-nál áll az óra. A motodachik itt késő ötven éves, vagy fiatal hatvan körüli aktív 8.danosok. Kakarite, tehát az ellenfelek 5.danos alatt nem lehetnek.   

Hi no Kamae de  Motomeru 

jodan tachigiri dokumentumfilm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s