Kenshi247.net – Furukawa Kazuo: Seme


Vedd fel a kamae-t egy kissé távolabb, mint issoku-itto-no-mai, és próbáld könnyedén kipuhatolni az ellenfél shinai-át mindkét oldalról. Eközben figyelmedet folyamatosan irányítsd a KOKORO-jára (szívére, lelkére, elméjére) és KI-jére. Ebből a helyzetből nyomd az ellenfél shinai-ának mindkét oldalát és – a középvonalat uralmad alatt tartva – lépj be issoku-itto-no-mai-ba és lökd félre a shinait-át az útból. Próbáld egy kissé előre szúrni, vagy gyorsan levinni a kensaki-dat. Miközben erőteljesen belépsz, figyeld meg jól az ellenfél kezeit. * Ez alatt használj FUKUMI-ASHIT. Fukumi-ashi-nak nevezzük, amikor a lábujjaidat használod arra, hogy lassan előre kússz és centiméterről centiméterre tért nyerve helyezkedj a megfelelő távolságba.  Nyomj (SEME) így sokszor – és közben mindvégig figyeld az ellenfél reakcióit (érzéseit) és kensaki-ját – és gondolj a seme módszerére és arra, hogy milyen technikákat használhatnál, hogy legyőzd.

Furukawa Kazuo ( Kyoshi, 8. Dan)

A Kendo Jidai magazin „Mei senshu, renma no hibi” cikksorozatából, mely eredetileg 1983-84-ben jelent meg, később egy két kötetből álló könyvben( „Renma no hibi”) látott napvilágot újból  1989-ben.  A magyar változat George McCall (kenshi247.net) angol fordítása alapján készült.

* Ha nagyon közel vagy az ellenfélhez és csupán az arcára vagy a kezeire fókuszálsz, a tekinteted vékony sávba esik. De ha azzal a tudattal nézel rá, mintha messzire tekintenél, nemcsak egész alakját fogod látni, hanem testének különböző részeit is mindkét oldalon anélkül, hogy meg kellene mozdítanod a szemed.

Bár így nézve az ellenfél egész testét megfigyelheted, van két hely, amelyre ezen túlmenően is nagyon oda kell figyelned. Az egyik az ellenfél kardjának hegye (kensaki), a másik a kezeinek felső része. Ha ezek egyike sem mozog, lehetetlen, hogy az ellenfél előre jöjjön és támadjon. Tehát ameddig ezekre odafigyelsz, természetes módon választhatod el (támadó és nem támadó) mozdulatait. (Noma Hisashi: Kendo Kézikönyv)

Forrás: http://kenshi247.net/blog/blog/2008/08/11/seme-furukawa/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s