Nyui Yoshihiro hanshi (9.dan)


Kicsit rendhagyó bejegyzés következik, ugyanis a tegnapi edzés előtt az öltözőben Yamaji sensei mesélt néhány kisebb történetet, melyeket megkísérlek most feljegyezni.

Először arról beszélt, ami fiatal korában esett meg vele. Mesterükkel, Yamane senseiel mentek valahová, ahol egy nagyon idős mesterrel nyílt alkalmuk gyakorolni. A mester nevét nem tudták, azt mondta, el is felejtették megkérdezni, annyira lefoglalta a figyelmüket az, amit csinált. (Az 1800-as évek végén születhetett az idős sensei.)

Amikor Yamaji sensei próbált ment vágni, és már azt gondolta, hogy sikerült, a mester mindig hirtelen öt centit arrébb mozdult, így nem tudta eltalálni. Hasonlóan minden waza, amit próbált hatástalannak bizonyult. Végül arra jutott, hogy megpróbál taiatarit alkalmazni és nekiszaladt, de ekkor mintha egy szikláról pattant volna vissza, vagy két métert hátra lökődött. Az idős mester egyébként edzésen kívül elég nehezen tudott járni is.

Yamaji senseinek ez egy különleges, maradandó élmény és azt mondta, hogy ezután már elhitte azokat a fantasztikusnak tűnő történeteket, amelyeket régi nagymesterek kiemelkedő képességeiről írtak, mivelhogy saját magán is tapasztalta.

(Ehhez hasonló élményről beszél ebben az interjúban Nakakura Kiyoshi sensei (kendo, iaido 9.dan) http://www.youtube.com/watch?v=_BGt-jCsm2Y., Arról mesél, hogy ő és Haga sensei fiatal korukban nem hitték el, hogy Ueshiba sensei aikido-ja igazi és próbára akarták tenni, de még az előtt el dobta őket, hogy egyáltalán megragadhatták volna.)

Azután Nyui senseiről mesélt egy kicsit. (Nyui Yoshihiro 9.dan hanshi volt, Ujiie sensei tanára és Chiba sensei egyik tanára, híres volt különlegesen laza csuklóhasználatáról. Tanított egy olyan csuklóerősítő kirikaeshit, ahol a shinai teljesen vízszintesen mozog, akár men, akár do vágáskor.  Tanítványai közül vagy kb. tizenhatan 8.danosak lettek. ezeket Abe sensei mesélte.) Tehát Nyui sensei fiatalkorában talán északra, bányászvidékre utazott kendozni. Bányászok lévén az ottaniak keménykötésű, erős emberek voltak, (Nyui sensei meg egyébként komolyan úgy nézett ki fiatalon, mint Harry Potter) és gondolták, hogy megleckéztetik. Az egyikük el is kezdte támadni, Nyui sensei pedig szépen hagyta is, hogy találjon, de a másik egyre erősebben kezdte ütni, mire Nyui sensei megelégelte és egy rövid munetsukival (tsuki a do felső részére) megállította, aminek az lett a következménye, hogy a másiknak eltört a bordája. Tenouchi, ugyebár.

Yamaji sensei még azt is mesélte, hogy egyszer azt olvasta Mochida senseiről, hogy egy alkalommal gyakorolt valakivel, aki rosszul fogta a kardot. Mondta neki, hogy hogy fogja, de az csak nem bírt úgy csinálni. Végül Mochida sensei megunta és vágott neki egy kotét, mire eltört a  másik karja.

A shinai bár bambusz és bár nem tűnik olyan veszélyes fegyvernek (pl. egy valódi kardhoz képest), de erős, jó tenouchival elég veszedelmes dolgokra képes az is.

Még közben eszembe jutott egy kis történet Chiba senseiről, amit Abe mester mesélt egyszer edzés után. Egyszer Chiba sensei fiatalkorában Yamazaki sensei-el edzett. (Yamazaki Shohei volt az Össz-Japán Bajnokságok történetének legidősebb bajnoka, jodanos, a szintén híres jodanos Toda senseit győzte le akkor a döntőben. Videó itt: http://www.youtube.com/watch?v=MMFYvrjB2L8) Chiba sensei iszonyatosan gyors katate-kote vágásról híres, amit sok versenyen nem is láttak a bírók. Ugyanakkor elvileg az ő kote vágása kicsit egyedi, nem olyan ortodox, ha lehet így mondani. Yamazaki senseiel gyakoroltak hát és Yamazaki sensei közben mondta neki, hogy hát ez milyen kote, ez nem jó így, furcsa jodan. Chiba sensei természetesen köszönte a tanácsot. Edzés után mondták Yamazaki senseinek, hogy az  a “srác” nem sokkal korábban nyerte meg másodszor, vagy még csak először(?) a Japán Bajnokságot. Yamazaki sensei akkor egy kicsit rosszul érezte magát utána, mert nem is tudta ki volt, akivel gyakorolt.

Kis videó Nyui senseiről

Képek a fiatal Nyui Yoshihiro senseiről

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s