Jakob Schmidt: Praktikus útmutató a jōdan gyakorláshoz


tumblr_mldgi9Tbnt1ragqr3o1_500Ez a szöveg nem jōdan tanulási útmutatónak készült, sokkal inkább az a célja, hogy útmutatást adjon ahhoz, hogy miként vezesd be a jōdan gyakorlást a saját dōjō-dban.

Feltételezem, hogy már kaptál engedélyt a tanárodtól, hogy jōdant gyakorolj és kihagyom az egész “miért gyakoroljunk jōdant” kérdéskört is. Továbbá feltételezem, hogy már gyakorlott vagy többféle wazában chūdanban. Jōdanban nincs meg az a változatossága a wazáknak mint ami chūdanban létezik, így gyakran kompromisszumos megoldásokra van szükség. Az alábbi lista a saját tapasztalataimra épül, melyeket az elmúlt években több különböző dōjōban való gyakorlásból és többféle tapasztalattal rendelkező emberekkel való gyakorlásból gyűjtöttem.

A dōjō mérete és tapasztalati szintje erősen befolyásolja a jōdan gyakorlást. Tapasztaltabb, kisebb dōjōkban az emberek sokkal könnyebben megszokják hogy jōdanossal gyakorolnak és dolgoznak a különböző wazákon. Ha sok kezdő van, könnyű őket összezavarni és gondolj arra is, hogy mit fogsz tanulni/mennyire hasznos jōdant kezdők ellen gyakorolni.

Kirikaeshi

Ez a legfontosabb alapgyakorlat chūdanban és ez jōdanban is így marad. A bal kezed erejétől és a gyakorló partnereidtől függően tudnod kell egy pár variációról.

  1. variáció: Katate-men, katate-sayumen. Ez sokat kivesz a csuklóból/alkarból, hacsak a motodachi nem képzett abban, hogy hogyan fogadja kirikaishi közben.

Egy jó motodachi vagy hagyja, hogy megüsd a ment a sayumennél vagy csak éppenhogy védi a shinaiával úgy, hogy a támadás átmegy a menre. A legtöbben, főleg a kevesebb tapasztalattal rendelkezők, teljesen blokkolni fogják és sokszor még a támadásnak is ellennyomnak. Ez különösen nehézzé teszi a katate sayumen gyakorlását. Tehát hacsak nem ismered jól a motodachit (vagy, egy kisebb klubban, beszéltetek róla korábban) és tudod hogy a sayument át fogják engedni, nem javaslom a kirikaishinak ezt a típusát.

  1. variáció: Katate men, morote sayumen. A nagy, egyenes men-uchik katate menként végrehajtva, de a sayumen már kétkezes, a jobb lábat előltartva. A felsőtest mozgása ismerős kell legyen, úgyhogy érdemes a lábmunkára koncentrálni.

A kirikaishit chūdanban fogadjuk a másik féltől.

Men-uchi

A legfontosabb amire figyelni kell, hogy az emberek általában túlzottan belépnek amikor fogadniuk kell. Győződj meg róla, hogy tisztában vannak vele, hogy nagyobb távolságot kell tartaniuk. Ez a legfontosabb waza a megtanulandók közül. Ha nem tudod fenyegetni a ment egy erős támadással, akkor szenvedni fogsz a jōdanoddal. Ezért azt tanácsolom, hogy ha bármikor olyan tehnikát kéne gyakorolnod amit jōdanból nem lehet végrehajtani, gyakorold a men-uchit.

Fogadni chūdanban és jōdanban is lehet. Jōdanban bármelyik kote lehet a fogadó felület.

Kote-uchi

Talán a legnehezebb technika az újonc jōdanosoknak, különösen a “lágyabb” dōjōkban. A katate-kote mindig erősen fog találni. Magasról támadsz és a tenouchinak kevesebb mint a felét tudod alkalmazni ezért a támadás erős és sokszor pontatlan lesz. Mindazonáltal ha visszafogod magad, azzal rossz szokásokat építesz be.  Ezért meg kell találni a finom egyensúlyt a motodachinak okozott (változó mértékű) fájdalom és a vágás lelassítása, amellyel kíméljük az ellenfelet, között. Ez nagyban az aktuális dōjōdtól fog függeni, de légy tisztában a problémával és ha fenttartásaid vannak, beszélj a motodachival, dōjōtársakkal és igazítsd ehhez a technikád.

A kote fogadása történhet chūdanból és jōdanból is. A gyakorlottabbak élni fognak a lehetőséggel, hogy gyakorolhatják a vágásaikat jōdan ellen, míg a kezdőknek inkább arra kell fókuszálniuk, hogy chūdanban támadják a kotét.

Do-uchi

A katate-do egyszerűen nem működik. Még egy előzékeny ellenféllel is nehéz a megfelelő találatot és követést végrehajtani és én értelmét sem látom a gyakorlásának. Inkább a gyaku-dót érdemes az alap do támadásnak begyakorolni. A szög sokkal természetesebb jōdanból és a legtöbb ellenfél a jobb oldal felé fog emelni, hogy men és kote ellen védekezzen, ezzel a gyaku-dót teljesen nyitva hagyva. A támadás után mehetsz előre, hátra és oldalra is.

Fogadni jōdanból érdemes. Bíztasd az ellenfeleket, hogy szintén gyaku-dót gyakoroljanak, mivel az a valószínűbb nyitott oldal egy jōdanoson.

Tsuki

Elméletben lehet jōdanból is tsukit szúrni, de meglehetősen nehézkes. Én hajlamos vagyok lecserélni menre, kotéra vagy chūdanból szúrni.

Fontos, hogy jōdanban gyakoroljuk fogadni a tsuki támadásokat ezzel elkerülve, hogy ilyen esetekben ne ösztönösen megránduljunk, meneküljünk. Élvezd és viseld büszkén a horzsolásokat.

Ni/san-dan-waza

Lehetséges katate-kote ment csinálni, de ehhez nagyon erős csuklók és egy együttműködő ellenfél kellenek. Ehelyett én inkább morote-kote-ment (bal lábbal átlépve) vagy morote-uchiotoshi-ment részesítem előnyben. Ezt lehet alapnak használni bármilyen számú kombinációhoz, mivel miután átléptél az első vágáshoz utána ugyanaz mintha a chūdanban lennél (uchi-otoshi-do,uchi-otoshi-men-do stb.). Mindezek ellenére érdemes időről időre katate-kote-ment gyakorolni, de inkább egy újra kamae-ba vezető gyakorlatként támadások között, inkább mint egy nidan-waza.

Fogadni chūdanban kell.

Oji-waza

A jōdanból végrehajtható oji-wazák száma erősen korlátozott. Vannak e lentieken kívül mások is, de azok már inkább trükkök, mint folyamatosan használható technikák.

Debana-men/kote: Katate-debana-men technikával kéne feküdnöd és kelned. Debana-kotéhoz jobb időzítés szükséges.

Nuki-men: Nagyon hasonló a chūdanból végzett kote-nuki-menhez

Uchi-otoshi-men: Amint az ellenfeled támadása megindul, üsd le a shinai-át és vágj egy morote-ment. Mindezt egy, folyamatos mozdulattal.

A többi oji-waza nagyja egyszerűen nem túl praktikus jōdanból, így javaslom, hogy a fentiek egyikét használd helyette, vagy gyakorolod azokat chūdanból.

Trükkös techinkák

Hívhatod őket trükköknek, megtévesztésnek, cseleknek. A katate-waza megjósolhatósága miatt fontos, hogy legyen egy-két techinkád, amivel az ellenfelet készületlenül tudod érni. Ha szabad waza gyakorlásotok van, vedd rá a partnered, hogy próbáljon nagyjából realisztikusan reagálni ezekre.

Semete-men-morote-kote: Nyomj erősen előre mindkét kézzel mintha katate-ment vágnál (én átlépek, de használhatod a szokásos fumikomit is) és amint az ellenfél védekezésre emel, vágj morote kotét.

Semete-kote-morote-men: Nyomj erősen előre és kicsit le/balra a kote felé. Amint az ellenfél elkezdene védekezni, egyenesedj ki és vágj morote-(yoko)-ment.

A gyaku-dót hasonlóképpen kéne kivitelezni. Erős mozgás előre a men felé és amint védekezésre emel az ellenfél, gyaku-dō vágás.

Hikiwaza:

Nincs speciális hikiwaza jōdanhoz, de ha versenyen akarsz részt venni, akkor erre is érdemes nagy hangsúlyt fektetni. A jōdant néha nehéz legyőzni, de nem annyira nehéz védeni és nehéz támadási lehetségeket létrehozni. Különösen csapatversenyeken sokszor fogsz olyan ellenféllel találkozni, különösen ha gyengébbek, akik azt az utasítást kapták, hogy tsubazeraiban keressenek fedezéket. (Ugyanezen okból a jōdanosok gyakran kerülnek a chuken szerepébe, mert jól működnek “megállítóként”.)

Uchikomi/kakari-geiko

Ez inkább a motodachinak problémás, amennyiben biztosítania kell az extra távolságot és nem sok értelme van kote-ment várni.

Kakari-geiko is lehetséges, de a chūdan oldalnak elég tapasztaltnak kell lennie ahhoz hogy értelme legyen. Érdemes megfontolni, hogy chūdant használj a tapasztalatlanabbak ellen.

Ji-geiko

Az etikett helyenként különböző. Én amikor új emberrel kezdek gyakorolni, mindig chūdanból indulok. Amikor mindketten beleadtuk, amit tudtunk, próbálok egy természetes szünetet kiválasztani arra hogy jōdanra váltsak. Ez azt is jelenti, hogy mawari geikoban néha nem jutok oda, hogy jōdanra váltsak. (De ez azt is jelenti, hogy a chūdan gyakorlás érdekes, produktív volt, így nem vesztettem semmit).

Másik általános alapszabály, hogy nem használok jōdant tapasztalatlanokkal szemben, mivel az élmény mindkét oldal számára minimális.

Sok tapasztaltabb (idősebb) kendōkának szintén kevéssé érdekes jōdan ellen gyakorolni. Ezt igyekszem tiszteletben tartani amennyire csak tudom, de ha valaki ippon-shobu-t mond, mindig jōdant használok.

Javaslom olvasásra Honda sensei cikkét “Attitudes to ji-geiko” http://www.kendō.org.uk/articles/attitudes-to-ji-geiko/ és a gyakorlásod ehhez történő módosítását.

Írta: Jakob Schmidt, Vencouver Kendo Club Eredeti cikk: http://kenshi247.net/blog/2011/07/05/a-practical-guide-to-jodan-training/ Fordította: Bereczki József és Lovik Anikó, Shinbukan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s