Teramoto sensei fiatal kendokákhoz intézett szavai


寺本将司, Teramoto Shōji renshi, 6.dan (1975- )

“Ahogy figyeltelek benneteket, azt vettem észre, hogy a hangotok az edzés elejéhez képest teljesen megváltozott. Eiga sensei említette a “Miyou-mimane” tanítását. (Megfigyelni és utánozni a mások által mutatott példát.) Nagyon fontos az effajta utánzás – mint amikor azt mondod – “Én is ilyen akarok lenni!”.

Én egész a mai napig így kendózom.

Ha találtok valakit, akiről úgy gondoljátok, jó példa lehet számotokra, figyeljétek meg őt! Ezt úgy nevezik, mitori-geiko. Figyeljétek tiszta szellemmel.

Vannak, akik gyengék és vannak, akik erősek, de mindegyikükben lelhettek olyan jó dolgokat, amelyek hiányoznak belőletek.

Azt kérdezitek, hogy találhatjátok meg, hogyan érhetitek el azokat? Használjátok az eszeteket és a szemeteket. Ha egyszer azt gondoljátok, hogy valami jól van úgy, ahogy van, vagy hogy a példaképül választott személy gyengébb nálatok, a fejlődéseteknek abban a pillanatban vége.

Gondolkodjatok így: “Sokkal erősebb akarok lenni” vagy “sokkal magasabb szintre akarok jutni”. Akkor majd magatoktól teszitek meg a legtöbbet, ami tőletek telik, és hallgatni fogtok a tanáraitokra. Igyekezzetek elcsenni a jó dolgokat másoktól. Eiga sensei sok példát mutatott ma, én pedig elcsentem ezek közül egyet kettőt. Tegyétek ti is ezt, lessetek el még többet fiatalos szellemetek segítségével. És vigyétek haza, amit találtok és gyakoroljátok.

Van, hogy valamire azt mondjátok: “Ezt nem tudom megcsinálni.” De mit nem tudtok megcsinálni? Úgy látjátok, hogy nem megy az alapmozgás. De ezen ne lepődjetek meg, persze, hogy nem megy. Azonban ha jól figyeltek, rájöhettek, hogyan érjétek el az ideális mozgást. Gondolkozzatok a lábmunkán, vagy hogy mennyire lendítsétek a shinait. Mi más fontosabb, mint megoldani a problémákat? A suburi fontos. De mi az igazán lényeges? A hangotok az igazán lényeges.

Amikor pedig ismét otthon vagytok és suburiztok, hangos kiait hallattok és próbáljátok utánozni a másoktól ellesett jó dolgokat, látni fogjátok, mennyi technikát tudtok elsajátítani és fejleszteni. A magasabb szintű technikákhoz elengedhetetlen az alapok ismerete. Ha megszereztétek az alapokat, számtalan lehetőség adódik majd. Minden belülről, az elméből jön. Ezért, ami a fontos, az a tiszta elme és a megbecsülés.

Mutassatok megbecsülést a barátaitok iránt, akik ma a partnereitek voltak az edzések során és a szüleiteknek, akik ma idehoztak titeket. “Köszönöm.” Ha ki tudjátok mondani azt a szót, hogy “köszönöm”,  növekedni fogtok lélekben és a tudásotok is kiszélesedhet, mintha azt mondanátok: “Nem is gondoltam volna, hogy még ennyivel több lehetőség is van!’ Ez minden: a tiszta elme és a megbecsülés. Nagyon könnyűnek tűnik, de valójában nehéz kimondani. Mondjatok köszönetet először a szüleiteknek, amikor a mai gyakorlás véget ér. Megértettétek?

Diákok: – Igen!

Ez a legfontosabb a kendóban. Nem az a cél, hogy jók legyünk technikailag vagy hogy erősebbé váljunk. A legfontosabb, hogy a szellemünk tiszta legyen és képesek legyünk megbecsülést mutatni. Ez az, ami a legerősebbé tehet a kendóban. Semmi kétség effelől.

Ha úgy gondolkodtok, hogy “ez már megint teljesen ugyanaz, mint korábban” vagy “akkor is ugyanaz lenne az eredmény, ha nem dolgoznék olyan keményen” vagy “akárhogy is, az én kendóm ilyen”, a fejlődéseteknek ezen a ponton vége szakad. Megbecsülés és tiszta elme. Ezt kell tenni. Megértettétek?

Diákok: – Igen!”

Teramoto sensei szavait hallás után japánból angolra fordította 6shige9 nevű youtube felhasználó. Köszönet neki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s