Kendo World Fórum: A pangás jelensége


slumpAz alábbi eszmefuttatás egy  44 éves amerikai 3. dan-os légzőrendszeri terapeuta kendoka (Bokushingu kendo-world.com fórum felhasználó) és sport-pszichológus ismerőse (dr. Aquitania) között zajlott.

A pangásról az egyik legjobb beszélgetésem a sport – pszichológus orvos barátommal volt.  Azt mondta, hogy mint minden problémánál, itt is a helyzetet kell megértenünk. Sok atléta megérti, hogy panganak, de nem tudják mi ez a jelenség,  és hogyan jutottak idáig. Sok ember pusztán a szerencsének köszönheti, hogy kijut ebből az állapotból. Magyarázata szerint a pangás az, amikor az ember nem érez fejlődést annak ellenére, hogy folytatja az edzést. Azt is megemlítette, hogy ez egy illúzió, ami a magabiztosság elvesztését eredményezheti.  Mondott pár tényezőt, ami segít megérteni a pangást és annak okait.

A pangás közvetlen kiváltó okai (nem emlékszem az összesre, mert két évvel ezelőtt beszélgettünk erről):

1a.) egy sor sikertelen kísérlet egy készséggel, technikával

2a.) vereség érzése

3a.) ellenfelek, akik korábban gyengébbek voltak, és most erősebbek

4a.) a vágy vagy motiváció hiánya

Okok, amik a pangás előtt vannak és végül is pangáshoz vezethetnek (ismételten, ezek a fő okok, amikre én emlékszem):

1b.) a győzelemre való túlzott mértékű összpontosítás edzési körülmények között

2b.) nincsen valós összpontosítás edzésen – az edzés megszokássá válik

3b.) ismétlődés – ugyanazokat a készségeket / technikákat használod vagy ugyanazokat a gyakorlatokat csinálod ezért nincs kihívása a testednek, elmédnek és lelkednek

4b.) önteltség – abbahagytad a tanulást az edzésen kívül
Elmondta miként lehet megoldani ezeket a problémákat.

1a.) egy sor sikertelen kísérlet egy készséggel, technikával

Valahányszor sikertelen vagy valamiben, csökkentsd a magabiztosságodat! Szellemi vizualizációt kell alkalmaznod ennél a készségnél / technikánál. A cél az, hogy sikeresnek lásd magad a segítségével. Ezután el kell felejtened azokat az időket, amikor nem voltál sikeres. Ha továbbra is sikertelen vagy, akkor elemezned kell azt, amit csinálsz és megkérdőjelezni. Tanuld újra az alapoktól! Jó esély van rá, hogy a technikád leromlott az eredetihez képest. Ezért van az, hogy sok sensei azt javasolja, hogy térj vissza az alapokhoz, ha pangást tapasztalsz!

2a.) vereség érzése, 2b.) nincsen valós összpontosítás edzésen – az edzés megszokássá válik

Amikor edzel, nem versenyen vagy. Ha versenyen vagy, akkor nem edzel. Ez azt jelenti, hogy mindig a megfelelő hozzáállást / lelki állapotot kell alkalmazni. Az edzéseken a fejlődésre kell összpontosítani. Nem számít, ha shiait gyakoroltál, nem veszítettél, mert edzel. Ez az, ahol a problémákat kezeled. Szóval ha elakadsz, lelkileg elemezned kell, miért is akadtál el. Emlékezz rá, a magas szintű mesterek azt mondják: legyél boldog az edzésen végzett vágások közben!

2b.) nincsen valós összpontosítás edzésen – az edzés megszokássá válik 3b.) ismétlődés

Valahányszor edzel, mindig a technikád egy konkrét elemén kell dolgoznod. Mint amikor baseball ütőt lengetsz. Talán egyik alkalommal az időzítésre koncentrálsz egész addig, amíg nem vagy elégedett vele, majd a következő alkalommal a lendítés sebességére vagy az erejére. Talán egy napon, amikor kirikaeshit csinálsz a ki ken tai icchi-re koncentrálsz, legközelebb meg a te no uchira. Talán ha egy olyan ellenféllel jigeikozol, akinek jó a kéztartása – ezáltal nehéz katate kotet vágni, arra lehet koncentrálni, hogy pontot szerezz katate kotevel (ez hozzájárul  több, egyéb ok megoldásához is).

3a.) ellenfelek, akik korábban gyengébbek voltak, és most erősebbek

A többiek tovább edzenek és fejlődnek és magabiztosabbak lesznek a technikáikban. Valahányszor küzdöttek veled és vesztettek, ők tanultak! Az edzésük módosult minden alkalommal, amikor vesztettek vagy sikertelenek voltak! Ha a te edzésed stagnál, akkor az ő technikájuk odáig fog fejlődni, hogy egyenértékű lesz a tiéddel. Mint a régi kérdésben: hogyan csinálsz egy 6 inches vonalból rövidebbet egy húzással, mint egy 1 inches vonal? Hosszabbítsd meg az 1 inches vonalat!

4a.) a vágy vagy motiváció hiánya, 4b.) önteltség – abbahagytad a tanulást az edzésen kívül

Ez okozza az embereknél a kiégést és emiatt hagyják abba… főleg a nem japán kendósoknál, mert valójában sokan közülünk elég felszínesen állunk a kendōhoz. A kendō vonatkozásában kellene lennie egy személyes, állandó tanulmányozásnak. Ez magával hozná a motivációt az edzéshez, és hogy belül átgondoljuk az edzésünket. Én például egy hónapig tanulmányoztam, hogy hogyan tudok rosszullétet okozni az ellenfelemnél. Tanulmányoztam milyen fizikai hatásai vannak a félelemnek és a szorongásnak, hogyan késztette ez őket arra, hogy szorosabban fogják a shinai markolatát és láttam, ahogy az alkarjuk kidomborodik és a fogások hasonlítani kezd egy baseballütő fogásához. Egyik hónapban azokat a pillanatok tanulmányoztam, amikor az ember elveszíti a koncentrációját és szellemileg feladja. Az elmúlt pár hónapban például azt tanulmányoztam, hogyan készülnek fel az ellenfelek.

Forrás: http://www.kendo-world.com/forum/showthread.php/27677-Slump  2013.01.29.

Fordította: Borsi Tibor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s