Kawazoe Tetsuo és az 1975-ös Japán Bajnokság története


Balra: Kawazoe Tetsuo (jodanban)

Kawazoe Tetsuo 川添 哲夫 1950. január 15-én született. A Kokushikan Egyetemen diplomázott, majd a Kochi tartománybeli Kochi Gakugei Középiskola kendo oktatója lett. Az Össz-Japán Bajnokságok történetének (Kuwahara melletti) legfiatalabb bajnoka 1971-ben 4. danosan, majd 1975-ben megszerezte második nagy és hibátlan győzelmét. 1988. március  24-én Sanghajban iskolai kirándulás közben a japán diákok vonata egy másik szerelvénynek ütközött. A balesetnek rengeteg halottja volt, köztük az akkor 7. danos Kawazoe Tetsuo is.  

 Abe mester szavaival “csendes jodanos” volt, aki keveset támadott, de akkor nagyon pontosan. Alább két róla szóló szöveg következik:

Kizeme

“Egy nap a francia C. Hamot a következőt mesélte nekem: Évekkel ezelőtt részt vettem egy csodálatos kendo találkozón. Az egyik mérkőzés során a néhai Kawazoe jodan tartásban lassan, kis lépésekkel szorította ellenfelét a küzdőtér széléhez. Amint a helyzet megismétlődött, a bírók megítélték a pontot és Kawazoe vágás nélkül győzedelmeskedett, mindössze KI-jének erejével.

Az effajta küzdelem csak igen magas szintű ellenfelek között lehetséges, akik képesek Ki energiájuk által nyomást gyakorolni a másikra és azonnal a helyzetnek megfelelően reagálni. A kezdők nincsenek tudatában a hibáiknak addig, amíg ellenfelük meg nem vágja őket, a magasan képzett vívók Ki-jének összecsapása azonban már első mozdulatuk megtétele előtt kezdetét veszi.

 A fenti küzdelem leírható más szavakkal is. Miközben Kawazoe magasan a feje felett tartva kardját nyomást gyakorolt ellenfelére, ezt mondta magában:

“Próbálj csak támadni és abban a pillanatban lesújtok rád.”

A jodan no kamae miatt Kawazoe testének első része teljesen nyitott. Ellenfele emiatt megpróbál a torka felé szúrni, de abban a pillanatban, ahogy gondolata tetté alakulna, megérzi Kawazoe nyomásában a figyelmeztetést: tudja, ha támadást indítana, Kawazoe abban a pillanatban megvágná a fejét.

Kawazoe pedig nyomását fenntartva tesz egy kis lépést előre, miáltal ellenfele hátrálni kényszerül. A gondolat, hogy megvágja az előre nyomuló jodanos koté-ját szertefoszlik annak nyomása alatt. Amikor Kawazoe előrelép, ellenfele hátrál. Ha nem így tenne, minden bizonnyal vereséget szenvedne, mielőtt még támadni tudna. És ez így megy lépésről lépésre addig, amíg Kawazoe ellenfele végül ki nem lép a küzdőtérről és hansoku-t nem kap.

Az ilyesmi gyakran előfordulhat, ha jóval magasabb szintű ellenféllel kerülünk szembe. Hogy nyomásának ellenálljunk, azt érezzük, támadnunk kell, ugyanakkor ő csak erre a pillanatra vár.

Nagyjából azonos színtű felek küzdelme során, mindketten anélkül gyakorolnak nyomást a másikra, hogy  az valamilyen technika végrehajtásába torkollna. A legszebb kendo mérkőzések épp ilyenek. Ez pedig nem a KI energiák elvont, homályos küzdelme, hanem egy a KI energiát alkalmazó rendkívül kifinomult képesség, a kizeme (támadó KI) következménye. Ez a legfontosabb ‘technika’, amely nem érhető el egyszer s mindenkorra. Ha képes vagy kialakítani magadban az ehhez szükséges érzékenységet, akkor is folyamatosan fejlesztened kell azt.”

    Nem kevesebb, mint négy korábbi japán bajnok készül páncélját csatolva a 23. Össz-Japán Kendo Bajnokságra a Nippon Budokan-ban. A siker elérésére legesélyesebb az 1966-ban  harmadik bajnoki címét megszerző Chiba Masashi, akinek negyedik győzelme példa nélkül állna a verseny történetében.

Chiba mellett ott vannak még: a tavalyi győztes, Yoko Eiji; az 1971-es verseny feltörekvő diák bajnoka, Kawazoe Tetsuo; és a legidősebb versenyző, a 49 éves Hotta Kunihiro, aki 1967-ben bizonyult a legjobbnak. Valójában Hotta az Össz-Japán Bajnokság történetének legidősebb győztese, aki 41 éves korában szerezte meg a címet.*

Az 56 versenyző közül 33 rendőr, 19 iskolai kendo tanár, egy diák és három pedig vállalati alkalmazott. Chiba például rendőri szolgálatot teljesít Tokio-ban, míg Kawazoe a Kochi tartománybeli Kochi Gakugei Középiskola kendo tanára Shikoku-n, Japán négy fő szigetének legkisebbikén.

A küzdelmek hosszát 5 percben állapították meg. Ezen túlmenően annyi ötperces hosszabítást írtak elő, amennyi ahhoz szükséges, hogy valamely küzdő fél megszerezze a győzelmet jelentő egy pontnyi előnyt. 

A bajnokság nyitó ceremóniáját követően a 12.000 fős izgatott közönség egyként hajolt előre ülőhelyeiken, nehogy elszalasszák a verseny kezdetét. Az első lényegesebb momentum a második körben adódott. A nem különösebben feltűnő Mitsuhasi Toyama, a verseny egyetlen diák résztvevője 1-0-ra győzte le a háromszoros bajnokot, Chiba Masashi-t. A Tokai Egyetem villámgyors hallgatója hirtelen áttört a nagy kedvenc védelmén és lesújtott annak fejére, találatot érve el.

 A 32 éves Chiba, a korábbi két világbajnokság hőse szégyenlősen csak annyit mondott az esetről: “Talán túlságosan óvatos voltam”. Ugyanakkor hozzátette, “Egyszerűen csak nem tudtam felvenni a ritmust a gyors mozdulataival.”

A 21 éves Toyama, aki 10 évvel volt fiatalabb, mint Chiba, a maga 176,5 cm-es magasságával 6 cm-el magasabb nála, azonban 67 kg-os súlyával 4 kg-al könnyebb, izgatottságában alig tudott megszólalni, mindössze annyit mondott, hogy valóba szeret hirtelen mozdulatokat alkalmazni a küzdelem során. Meglepetésre adhat okot, hogy a múltbeli összes eredménye az volt, hogy egyszer megnyerte a Középiskolai Bajnokságot. A harmadik körben azonban a 28 éves Yamura Masaatsu egy csapásra összezúzta Toyama dicső álmait, amint 2:1-re legyőzte a szárnyaló diákot. Mindhárom ippon men volt, ami pedig Yamurát illeti, ő is először vett részt a Japán Bajnokságon.

Mire elérkezett a negyeddöntő, a korábbi 33 rendőrből már csak kettő maradt a páston. A négy meccs a következőképpen alakult: Yoko ellenfele Otake Masafumi, egy Aichi tartománybeli rendőr volt Észak Japánból; Kawazoe Yamura ellen; a 83 kg-ot nyomó Miyazawa nézett szembe a vékony, mindössze 59 kg súlyú Mizuta Shigenori-val; valamint a 30 éves niigata-i rendőr, Tanabe Takashi került össze a 28 éves kendo tanárral, az Iwate tartománybeli Akashi Kazumi-val.

Az 5.danos Yoko 1-0-ra győzedelmesekedett 6.danos ellenfelén, Otake-n. A másik két 5.danos kendoka összecsapásából a 71-es bajnok, Kawazoe került ki győztesen, egy kote és egy men vágással győzve le Yumura-t.

Yumura volt ma zsinórban a negyedik vívó, aki képtelen volt akár egyetlen vágást is ejteni Kawazoe-n, aki így az elődöntőbe került Yoko-val egyetemben.

A másik két nyegyeddöntős küzdelemben az alacsonyabb fokozatúak győzedelmeskedtek. A Miyagi tartománybeli 4.danos Miyazawa sikeres men vágát vitt be 5.danos ellenfelének, a nagoyai kendo tanárnak, Mizutá-nak. Az 5.danos Akashi, a tanárok Bajnokságának 3. helyezettje pedig egy kotéval győzte le a 6.danos Tanabe-t.

Rendkívüli módon mind a négy elődöntős iskolai tanár volt, és közülük Akashi kivételével mind a Kokushikan Egyetemen végeztek Tokio-ban. Akashi a Nihon College testnevelés karán szerzett diplomát.

Az egész bajnokság legkiélezettebb küzdelme következett: Kawazoe elődöntője Akashi ellen. Az 175 cm magas, 71 kg súlyú Akashi harmadik helyezést ért el egy korábbi Össz-Japán Bajnokságon, és harmadik helyezést a Tanárok Bajnokságán. 

   Akashi rendkívül erőszakosan támadott, de Kawazoe hidegvérét megőrizve követte mozdulatait, elhárította csapásait, miközben várt a megfelelő lehetőségre. De a lehetőség nem jött el, legalábbis a rendes játékidőn belül. Az első 5 percben egyikük sem ért el találatot, majd két hosszabbítással később sem voltak képesek áthatolni egymás védelmén.

Csak a harmaik hosszabbítás során történt találat. Meglelvén végre a régen várt lehetőségét, Kawazoe, ahogy egy sarokba szorított kobra csap le áldozatára, úgy vágta meg Akashi men-jét. A maratoni mérkőzés csaknem 20 percig tartott. Kawazoe nem volt teljesen passzív, de folyamatosan nyomást gyakorolt ellenfelére és okos menővereiből fakadó áthatolhatatlan védelme által mindvégig fenntartotta a jodan tartást. A másik elődöntős küzdelemben Yoko szerencséje elfogyott Miyazawá-val szemben, aki kote és men találattal búcsúztatta az 1974-es bajnokot. E meglepően egyoldalú küzdelem Miyazawa-t juttatta a döntőbe Kawazoe ellene.

A két döntősben bár mindketten a Kokushikan-on végeztek és kendo tanárok voltak, más közös aligha volt. Kawazoe a maga 179 cm-es magasságával több, mint 5 cm-el volt magasabb, mint Miyazawa, ugyanakkor 75 kg súlya 8 kg-al maradt el ellenfelétől. Emellett két évvel idősebb volt, mint a 23 éves Miyazawa és az azonos egyetem miatt senpai-kohai viszony is volt köztük.

Chiba sensei morote men-nel legyőzi Kawazoe Tetsuo-t az 1972-es Japán Bajnokság döntőjében

A döntő már nem tartogatott olyan izgalmakat, mint a korábbi elődöntő Akashi és Kawazoe között.

A mérkőzés a rendes játékidőn belül befejeződött, Kawazoe áttört ellenfele védelmén és sikeres men vágást vitt be neki. Ezáltal megszerezte élete második Össz-Japán Bajnoki címét.

Mivel a bajnokság során egy ellenfele sem volt képes akár egyetlen találatot elérni ellene, Kawazoe kritikusaiba is belé fojtotta a szót, akik gyakran bírálták jodan no kamae-ja miatt. Az azonban láthatóan jó szolgálatot tett neki. Az Össz-Japán Kendo Bajnokságok történetében mindössze egyetlen ember, Chiba Masashi volt képes túlszárnyalni őt.** 

Forrás

* Ez furcsa mondat, ugyanis 1968-ban a jodanos Yamazaki Shohei elvileg 45 éves korában nyerte meg az ÖsszJapánt a döntőben (video)legyőzve a szintén jodanos Toda Tadao-t.

** Később Nishikawa Kiyonori is háromszor nyerte meg a Bajnokságot, majd eljött Miyazaki Masahiro a 90-es években, aki egyedülálló módon 6-szor tudott győzedelmeskedni.

(Fordította Vachter Ákos)

Kawazoe Tetsuo az 1979-es Japán Bajnokság negyeddöntőjében

Kawazoe Tetsuo az 1979-es Japán Bajnokság elődöntőjében

Részletek a 1982-es a Japán Kendo Szövetség 30 éves fennállást ünneplő bajnokságból melyen számos korábbi győztes vett részt, köztük Chiba, Toda, Yamanaka sensei

Kawazoe Tetsuo 3:58-nál

One Reply to “Kawazoe Tetsuo és az 1975-ös Japán Bajnokság története”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s