Imafuji Masahiro: Igazi kendó


Tudod milyen az igazi kendó? Bár mind ismerjük a Nemzetközi Kendo Szövetség által közreadott “A Kendo Eszméjé”-t, mégis azt kérdezem, valóban tudjuk-e, milyen az igazi kendó? Ahány kendó mester, annyi féle elgondolás van a kendóról, s bár a megfogalmazásuk eltér, alapvetően mindannyian ugyanazt mondják.
Különbözően vélekednek a shiai-t, vagyis a mérkőzéseket illetően is. Egyesek szerint a versenyen mindenképpen győzni kell, mások pedig úgy gondolják, hogy a kendó nem a versenyzésről szól.
Bármit mondanak is, pontosan tudják, milyen kendót kell gyakorolniuk és hogy ennek folyamata lényegesebb, mint az eredmény. De inkább máshogyan kellene mondanom. A folyamatnak és az eredmények is jó célt kell szolgálnia. Ha ez a kettő együtt teljesül a kendónkban, senki sem fogja kritizálni azt.
Most pedig szeretném megosztani, amit a néhai Tsurumaru sensei* mondott nekem, amikor fiatal voltam.

Mi a jobb, Tsuyoi vagy Umai?

A néhai Tsurumari sensei sem volt más, mint a többi mester. Miközben tanított, nagyon ritkán beszélt. Nem mondta, mit csinálunk jól vagy rosszul. Csak azt mondta meg, mit tegyünk és ha jól csináltuk, nem szólt semmit, egyszerűen csak másik feladatot adott. Ha pedig nem csináltuk megfelelően, addig ismételtette velünk, amíg meg nem elégedett a tudásunkkal.Tehát ő volt a mi nagymesterünk és mi az ő edzéstervének megfelelően gyakoroltunk. Ő pedig nem adott szóbeli visszajelzést nekünk.

Egyik este épp nyújtó gyakorlatokat végzett a shihan sitsu-n (a nagymester terme) a dojoban. Bár a neve terem, mégis teljesen nyitott, tulajdonképpen csak egy tatami a shihan számára.

Akkoriban a fiúk kapitánya voltam, így a kamizá-nál foglaltam helyet, ami közel volt a shihan sitsu-hoz.

A néhai Tsurumaru sensei egyszer csak abbahagyta a nyújtást, rám nézett és így szólt:

– Oi, Imafuji. Szerinted mi a jobb, Tsuyoi vagy Umai?

Tsuyoi azt jelenti “erős” umai pedig azt, hogy “ügyes”. Egy pillanatra megtorpantam, majd ránéztem és azt feleltem:

– Tsuyoi…desu…ka? (Azt hiszem a tsuyoi, nem?)

Ő pedig mosolygott és így szólt:

– Sōya…(igen, igazad van, Kansai dialektusban)

Majd hozzátette:
Lehetsz ügyes, mert jó dolog sokrétű tudással rendelkezni. Például tettetheted, hogy men-t fogsz vágni, majd hirtelen megváltoztatod a mozdulatod és koté-t vágsz. Ez ügyes, de nem erős kendó.
Az erős kendóban úgy teszel, mintha men-re akarnál támadni, majd csakugyan men-re is támadsz és legyőzöd vele az ellenfeled.
Ezt úgy nevezeik, tsuyoi és ez az igazi kendó. Tudod, Imafuji, az a jó a te kendódban, hogy képes vagy így vágni.
Ez volt az első és az utolsó dicséret a néhai Tsurumaru senseitől. Amit ezzel mondani akart, az az, hogy el tudjuk találni a célt, ha csak rá akarunk “csapni”. Tettethetünk hamis támadásokat, ahogyan azt a mester mondta. Mintha men-t akarnánk, aztán mégis koté-t vágunk, ez egy nagyon átlagos technika. Jó dolog ismerni az ilyesmit, de ő azt akarta mondani, hogy a kendóban ennél sokkal több rejlik.

Az igazi kendó sokkal több, mint pusztán eltalálni egy célt.

Különösen nehéz lesújtani valahová, ha az ellenfeled tudja, mit tervezel. Azonban mégis lesújtasz, bármi történjék is, és ő nem tud semmit se tenni ellene. Ez a legnehezebb dolog és kell, hogy legyen erőd hozzá. Nagyon sokan győzni akarnak illetve a vereséget elkerülni. Előbb akarják megvágni az ellenfelüket, mint azok őket. Ahhoz, hogy elérd azt, amit a néhai Tsurumaru sensei mondott, túl kell lépned a “győzni akaráson / vereség elkerülésén”.
Amikor Tsurumaru sensei ezt mondta nekem, 12 éves voltam. Azóta több, mint 25 év telt el (2010-ben) és még most is emlékszem rá. Tsurumaru sensei szerint akkoriban képes voltam ilyen kendóra, de most ezt nagyon nehéznek találom.
Ha képesek vagyunk megnyerni egy mérkőzést “tsuyoi” módon, azt hiszem a néhai Tsurumaru sensei azt mondaná, hogy “A te kendód az igazi kendo”. Attól fogva ez a fajta kendó lett az én ideális kendóm.

Translated from / Az eredeti cikk a Kendo-Guide.Com-on található:
http://www.kendo-guide.com/Real-Kendo.html
Used with permission / Fordítás engedéllyel

Fordította Vachter Ákos

*Tsurumaru Junichi (Hanshi, 9.dan)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s