Kenshi247.net: Két pont a mindennapi gyakorláshoz


© George McCall

Az eredeti cikk forrása: http://kenshi247.net/blog/2012/05/08/two-points-for-daily-practise/  A eredeti cikket írta: George McCall

1. Amikor lemész sonkyoba (a küzdelmet közvetlenül megelőző guggoló pozíció, az etikett része) a stratégiádnak már készen kell állnia:

‘Rögtön, ahogy felállsz 1 – seme, 2- seme, 3- seme… nyomás, nyomás, nyomás.’

‘Ha meg akarod vágni a fejem (men), csak rajta, csináld! Ha megpróbálod, megvágom a dodat! (a testet óvó mellvért szerű védőeszköz)’

‘Ahogy az ellenfeled megpróbál vágni, mozdulj olyan érzéssel, mintha meg akarnád szúrni a bal szemét. Ez meg fogja zavarni őt.’

‘Nyomd az omote (a shinai bal oldala) oldalt, és támadd az ura (a shinai másik odala) oldalt.’

stb.

Bármelyik stratégia mellet is döntöttél – miközben felegyenesedsz sonkyoból, hogy teljes elszántsággal támadj az ellenfeledre – ha annak megfelelően cselekszel és képes vagy 20 másodpercen belül ippont elérni, az azt jelenti, hogy a kendód fejlődik.

A tanárok gyakran adják azt az utasítást, hogy “küzdj mushinnal” (gondolatoktól mentes, üres elme), azonban ez a tanács a haladó gyakorlóknak szól, akik már letisztult technikával rendelkeznek. Ha a tapasztalatlan vívók próbálnak ennek megfelelni, akkor egyszerűen meg fogják vágni őket.

Ahhoz, hogy felállás után 20 másodperccel képes legyél találatot elérni, arra kell koncentrálnod, hogy az ippont a shotachinál érd el (az első támadás). A shinken-shobut (párbaj éles kardokkal) gyakorta nevezik úgy, hogy “harc a shotachiért”.

2. Miközben nyomást gyakorolsz az ellenfeledre, vagy a testtartásuk rendezetlen állapotba kerül egy támadás után – illetve bármi más miatt a szándékában zavar észlelhető – azonnal támadnod kell anélkül, hogy hagynád az ellenfeled lélegzethez jutni. Ha túl későn próbálod megragadni a lehetőséget, elszalasztod és nem fog megismétlődni.

A szellemi állapotodnak olyannak kell lennie, mint a futóé, aki a 100 méteres síkfutás előtt közvetlenül a startgépben áll: ” vigyázz, kész, rajt!” Ha a vágásod nem eredményez találatot, tovább kell gyakorolnod az egy lélegzetvétel alatt végzett többszörös támadásokat (ameddig el nem érsz egy jó vágást.) Ha erre nem fektetsz hangsúlyt a mindennapos edzéseid során, a tested nem fog kitartani a verseny  közben, vagy más ellenfelek ellen.)

Ez nem arról szól, hogy a fejeddel vágj. A lábaidnak a saját akaratuk szerint kell vinniük. Ha elérted ezt a szintet, akkor mondhatod, hogy magas szinten elsajátítottad a technikát.

A szerző:
Sakuma Saburo sensei 1912-ben született Fukushimában. 10-11 éves korában kezdett kendózni a Fukushima Butokudenben. Miután elvégezte a mai nevén Fukushima Egyetemet, különböző középiskolákban kezdett el tanítani. 1939-ben a Mitsubushi bányász vállalatnak kezdett dolgozni és az örszág különböző pontjain tanított kendót, mialatt bányákat látogatott meg.
A háború után Mochida Seiji hanshi tanítványa lett és -miközben saját kendó klubjában tanított – többek között a Tokyo Kendo Renmei igazgatójaként kezdett dolgozni. 84 éves korában 1997-ben hunyt el. Hanshi hachidan volt.

Fordította Vachter Ákos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s