A shinai kiválasztása és ápolása


Az alábbi rövid cikk a Facebookon bukkant fel a World Kendo Network csoportban pár nappal ezelőtt.

shinainoshikumikataHabár a shinai-k nem tartanak örökké, egy kis ápolással meg lehet növelni az élettartamukat.

Először is lássuk, hogyan válasszunk jó shinai-t.

  1. A shinai súlypontjának elhelyezkedése kulcsfontosságú az új darabok kiválasztásánál. Két azonos súlyú shinai közül mindig azt válaszd, amelyiknek könnyebb a fogása.
  2. Amikor kiválasztod a shinait, mindig győződj meg arról, hogy a négy bambusz szál szorosan illeszkedik akkor is, miután levetted az eredeti csomagolást / rögzítő szálakat.
  3. Ajánlatos két vagy három darabot venni egyszerre ugyanabból a shinai típusból. Az azonos átmérőjű és súlypontú shinai-k lehetővé teszik, hogy kicseréld a szálakat, megkönnyítve ezáltal a shinai javítását a jövőben.

A shinai ápolása

  1. A shinait úgy kell tárolni, hogy vagy az oldalán feküdjön, vagy pedig függőleges helyzetbe állítva. Ha állítva tároljuk, a tsuka vagyis a markolat mindig legyen alul.
  2. Tegyük szokásunkká, hogy kilazítjuk a tsuru-t használat után. E nélkül a shinai bambusz szálai idővel meghajolhatnak.
  3. A shinai-t úgy ápolhatod, ha meglazítod a tsuru-t, valamint időnként olajat viszel fel a shinai külső oldalára.
  4. Gyakorlás után tárold a shinai-dat a vásárláskor kapott műanyagtasakban.
  5. A shinai-t akár egy napra a fürdőszobában is hagyhatod, hogy magába szívhasson némi nedvességet. Vagy akár egy nedves törülközővel is áttörölheted, hogy elkerüld, hogy kiszáradjon. Erre különösen télen kell figyelni. Ha a shinai kiszárad, sokkal könnyebben törik.
  6. Ez ugyan függhet az edzésmódszeredtől, de ajánlott két hetenként másik shinai-al gyakorolni. A jobba kezeseknek: képzeld el, hogy a felső bambusz szál az 1-es, majd az óramutató járásával ellentétes irányban egymást követő szálak a 2,3,4. Célszerű lehet úgy forgatni a szálakat, hogy a jelnlegi 4-est fordítod az 1-es helyére, majd legközelebb a mostani 3-ast, stb. Bal kezeseknek hasonlóképpen, csak az óramutató járásával megegyezően 1-4-3-2. Hogy a shinai-d élettartamát meghosszabbítsd, ajánlatos időnként a tsukát a fent leírtak szerint elforgatni.
  7. Ha túl szorosra húzod a nakayui-t, akkor a shinai könnyeben repedhet meg. Ezért ajánlatos a shinai-t nem túl szorosra húzni.

Forrás

0bf378d2
a shinai olajat szív fel – forrás:letskendo.com

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s