Vélemény: A kendó és a 2020-as tokiói Olimpia


Bár a 2020-as Olimpia Tokióban kerül majd megrendezésre, Japán legreprezentatívabb harcművészetét, a kendót nem találjuk majd az olimpiai sportok között. A dzsúdót 1964-ben mutatták be az Olimpiai Játékokon, ami egyszersmind az utolsó olyan év volt, amikor a nemzetközi sporteseményt Tokióban tartották.

kendopix-e1435216390762-760x451

Ha a kendót, melynek szó szerinti jelentése a Kard Útja, valaha is az olimpiai sportok közé sorolnák, arra minden bizonnyal a tokiói Olimpia lenne a legalkalmasabb. A kendós világ véleménye azonban – érthető okokból – megoszlik e kérdést illetően.

Olyasvalakiként, aki maga is gyakorolja a kendót – és részt vett a tavalyi Tokióban megrendezett Kendó Világbajnokságon – én is úgy vélem, hogy a kendó nem hasonlítható egyetlen más sporthoz sem.

wkcsporevjapan
Minden mérkőzés az ellenfél felé való tiszteletteljes meghajlással kezdődik és végződik.

Egyrészt, a győzelmi öröm bármiféle kimutatása, – akár a levegőbe való diadalittas öklözés által  (érthető reakcióként egy nehezen megszerzett pont megszerzése után)- az imént megszerzett pont azonnali eltörlését eredményezné, mivel ez tiszteletlenség az ellenféllel szemben.

Maga a pont megszerzése sem olyan egyszerű dolog. A megfelelő testfelület megütése mellett (fej, alkar, törzs vagy nyak), annak módja (folyamatos támadó testtartás mellett), a lelkület, melyben a pont megszerzése bekövetkezik, valamint az azt követő folyamatos fizikai és mentális készenlétet kifejezése (mely nem a győzelmi öröm jele) egyaránt fontosak.

A vívásban alkalmazott elektromos találatjelző, vagy a videóbíró, ahogyan az már a szumóban lehetségessé vált, a kendóban nem használatosak.

fencing
A jelenet, amit sosem fogunk látni kendó mérkőzésen

Ennélfogva a versenyzők sorsa a jelenlévő három bíró és az ő tudásuk kezében van. Nem ritkán fordul elő, hogy a versenyzők úgy érzik, hogy a meccset egy homályos bírói ítélet miatt veszítették el, de ilyen esetben a kendó szellemisége azt diktálja, hogy úgy kell erre tekinteni, hogy a vesztes versenyző saját pontja, melyet ő maga győztesnek gondolt, valójában mégsem volt elég jó.

Egy híres, Edó-kori kardvívó egyszer azt mondta: „Kifürkészhetetlen győzelem létezik, de elképzelhetetlen vereség nincs.” Ami azt jelenti, hogy az embernek mindig az elszenvedett vereségein kell gondolkoznia, nem a győzelme fényében sütkérezni.

mmexport1435803032993-760x428

A kendó egy japán harcművészet, mely bambusz kardot használ és célja szigorú edzések révén a harci technikák és olyan erények elsajátítása, mint a bátorság, tisztelet, becsület, etikett – azzal a céllal, hogy felülkerekedjünk a legnagyobb ellenségünkön: önmagunkon.

Más harcművészetektől eltérő módon, a gyakorlók fokozatának (dan) semmilyen látható jelölése nincs, mint pl. színes övek. A viselkedés és a vívás minőségének érettsége az egyetlen, ami jelzi a fokozatot, illetve ha udvariasan megkérdezzük az illetőt. (Általában az edzést megelőző sorakozó fokozatok szerint történik a legmagasabbtól az alacsonyabbak felé.)

Ha a kendó olimpiai sportággá válna, a népszerűsége megnőne, és sokan kezdenék el gyakorolni.  De ez egyúttal azt is kockáztatná, hogy valóban „csak” sporttá válna, ahol elsősorban a sebesség és az erő határozza meg a győzelmet a technika és a szellemiség rovására.

Kissé ironikusan, még hosszú ideig azt mondhatjuk, hogy bár a kendó olimpiai sportággá válásának a legnagyobb ellensége éppen önmaga, mégis ez az egyetlen olyan sport, ami hű maradt az Olimpia eredeti szellemiségéhez, ami a barátság, a tisztelet, az összetartás és a fair play művelése – nem pedig a hírnév, az aranyérmek és a támogatók hajszolása.

Forrás:

http://www.wattention.com/opinion-kendo-and-the-2020-tokyo-olympics/

fordította Vachter Ákos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s