Kenshi247.net: 27 tanítás a régi mesterektől


訓導二十七ヶ条:内藤・高野・中山

Forrás: https://kenshi247.net/blog/2018/10/02/27-teachings-from-past-masters/

Fordította: Schnetter Lili, Jászkun Kendó Klub

2016-daigoji

A következőkben egy listát olvashatunk három ismert múltbeli sensei, Naitō Takaharu, Takano Sasaburō, és Nakayama Hakudō mondásaiból. Az előbbi kettő a modern kendó atyjaiként ismert és riválisokként.
Naitō és Takano érdekes párt alkottak. Naitō szűkszavú volt, aki a spirituális edzés fontosságát hangsúlyozta a technikaival szemben – nagy men vágások nagy távolságból sok kirikaeshivel és uchikomival. Nem érdekelte a shiai, kevés írás maradt fenn tőle és gyakran az „öreg harcos” típusba sorolták. Takano ellenben a technikára fektetett hangsúlyt, inkább a kendō praktikus elemeit tárgyalta, különösen az oktatásáét. Két jelentős kendō könyvet hagyott az utókorra, melyek közül az egyik a „kendō biblia” nevet kapta és nagy hatással volt minden kendó kézikönyvre (különösen az iskolai útmutatókra) amik követték.
Nakayama Hakudō kendō szemlélete némileg eltért a fent említett úriemberekétől. Naitōnál és Takanonál tíz évvel fiatalabbként az életét a tanulásnak és a kendō mellett a különféle harcművészetek elsajátításának szentelte és feltehetően inkább a modern iaira gyakorolt hatásáról ismert, mint a kendōról.

 

A kendō shugyō (gyakorlás) szellemisége – Naitō Takaharu (1862-1929)

1. A kendō a japán nemzet szellemiségét testesíti meg;

2. Légy oly nemes, mint a múlt harcosai;

3. A kölcsönös tisztelet erényessé tesz.

4. Nem érintettnek lenni (kivonni magunkat a körülmények hatásai alól), nyíltnak és erősnek lenni; ezek egy harcművész tulajdonságai;

5. Tiszteld és becsüld a tanáraidat.

 

Tíz tanítás a kendōhoz – Takano Sasaburō (1862-1950)

1. Ügyelj az egészségedre: biztosítsd, hogy az egész tested ép és erőtől duzzad;

2. Csiszold a lelked: mivel finom (törékeny) az egyensúly a lelki egészség és a technika között, kovácsolj olyan szellemet, ami bármely körülményhez képes alkalmazkodni;

3. Teljes szívvel add át magad a keikonak: a legfontosabb, amit tehetsz az, hogy a szellemet és a testet összekapcsolod gyakorlatban;

4. Kutass és próbáld magad megoldani a dolgokat: ahogy az ember egy pillanat alatt megvilágosodhat, a technikája is fejlődhet hirtelen;

5. Gyakorold az alapokat: testtartás, kamae, tenouchi, metsuke, lábmunka, vágás stb. stb., törekedned kell arra, hogy az alapokat helyesen/pontosan hajtsd végre, különben nem lesz fejlődés;

6. Mindig legyen komoly/határozott szellemed: a spirituális állapotod hatással lehet a kendódra, ezért kendoban és shiaiban igyekezz keményen dolgozni, hogy erős, határozott szellemed legyen

7. Légy lelkiismeretes az elejétől a végéig: a kendo gyakorlásod során sok nehézséggel kerülsz majd szembe. Ráadásul, a gyakorlásod egész életeden át tart. Törekedj arra, hogy soha ne pihentesd a szellemed vagy henyélj edzésen;

8. Ne válj önhitté: az elméleti tanulásban, a gyakorlati edzésben, a munkában, az önhittség a vég kezdete. A kendōban a büszkeség az ellenség.

9. Légy igazságos: tilos igazságtalanul viselkedni vagy önző érdekek által vezérelve shiai közben. Az egyenes kendō az út az önfejlesztéshez.

10. Kösd össze a kendōt a hétköznapjaiddal: mivel a dojoban fáradhatatlanul igyekszel. kár lenne nem használni valamilyen módon az ott tanultakat a dōjōn kívül is. Ha képes vagy összeolvasztani (kiegyensúlyozni) a kendōt és a mindennapokat harmonikus módon, őszintén hiszem, hogy mindkettő javulni fog.

 

 

Tizenkét terület kendo tanuláshoz – Nakayama Hakudō (1872-1958)

1. A kendōt gyakorló embereknek nem csak magukat, de másokat is ismerniük kell. Nem lehet anélkül győzedelmeskedni, hogy megértenéd az ellenfeled erősségeit. Ezenfelül mások gyengeségeit ismerni, de a sajátodat nem érteni: az út a vereséghez.

2. Nem számít milyen gyakorlást űzöl, fontos, hogy ne csak hozzáértőktől tanulj, hanem olyanoktól is, akik nem azok. Ez a gyakorlás egyik alapszabálya. De ha nem tudod (reálisan) megítélni a képességeidet, mikor és milyen ellenféllel állsz szemben, az nem vezet fejlődéshez.

3. Az embereket a természetük uralja. Ha az emberek kendō tudását összevetjük, az igazi vereség vagy győzelem a lélekben rejlik. Ennek következtében, az elme és a szellem csiszolásának képességében rejlik, hogy elérjük a kendō csúcsát és nem csak a technikai ügyességen;

4. A „csúcs” alatt az Út (a kendō útja) tökéletesítését értem. A végső „cél” vagy „eszmény” a kendōban az, hogy lelkiismeretes emberré váljunk.

5. A technikai képességen túl van az „ishindenshin” (non-verbális kommunikáció, szótlan megértés), a szavak nélküli átadás, valami, amit nem lehet a beszélt vagy írott nyelvvel kifejezni. Ez a rejtélyes kommunikáció csak olyan emberek között jöhet létre, akik ugyanolyan tapasztalatokkal rendelkeznek vagy ugyanazokat a dolgokat észlelik és csak ezen keresztül érhető el a kölcsönös megértés.

6. Akármit is tanulsz, csak a szíven és nem a technikai képességen keresztül érhető el a kiválóság. Az élet igazi pompája csak a szíven keresztül létezik.

7. A kendō lelke két ember konfrontációjában rejlik, a másokkal való egyesülésben. Ezért egy összecsapás után térj vissza egy barátságos állapothoz és felejtsd el mi történt harc közben. A zenben ez a dolgok alapvető természete.

8. Ha arra gondolsz, hogy támadni fogsz, össze fogsz zavarodni. Ha arra gondolsz, hogy nem fogsz támadni, össze fogsz zavarodni. Az igazi győzelem abban rejlik, hogy nyugodt vagy és nem gondolsz sem arra, hogy támadni fogsz, sem arra, hogy meg fognak támadni. Összezavarodva támadni hiábavaló.

9. A győzelem nem önmagadban, hanem mások réseiben (nyitások, suki) rejlik. A vereség nem az ellenfél képességeiben rejlik, hanem a résekben (suki), amiket mutatsz.

10. A győzelmet vagy vereséget el kell tüntetni a gondolataidból, hogy képes legyél rendesen megfigyelni; ezért minél inkább leköt a győzelem, annál kevesebb esélyed lesz megragadni. Következésképpen, ha megfeledkezel a nyerésről, a győzelem természetesen jön.

11. Mivel a gyakorlás (shugyō) útja végtelen, lehetetlen észlelni. Ezért míg a kohaiok könnyen utolérik a sempaiokat, a sempaioknak nagyon nehéz a kohaiok előtt maradni. Az „óvakodj a következő nemzedéktől” egy bölcs mondás.(Vagyis a sempaioknak nagyon keményen kell dolgozniuk, hogy elöl maradjanak!)

12. Ha jobban meg akarod érteni az Utat, kedvességet kell mutatnod mindenki felé. Élőlényekhez, tárgyakhoz, növényekhez és természetesen embertársainkhoz, mindenhez, ami körülvesz minket, barátságosan kell viszonyulni. Ezáltal körülöttünk minden a támogatónkká válik.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s