Tanácsok kendó vizsgához 1.Kyutól 5.danig


maxresdefaultNem újdonság, hogy a  Japán harcművészetben az úton való előrehaladást kyu (kezdő), majd dan (haladó) fokozatok jelölik, (érdekes módon ez még a japán sakk, a sógi esetében is így van) melyek megszerzése érdekében vizsgákat kell tenni.  Ebben a posztban egy fontos, hiánypótló anyagot szeretnénk közzétenni, melyben a kendó fokozatvizsgákon szükséges elemekről olvashattok, ami reményeink szerint hozzájárul majd ahhoz, hogy minél sikeresebben nézzetek szembe az aktuális kihívásotokkal.

Ezen vizsgák követelményei általában fokozatonként és művészetenként különbözőek és sok esetben azután valamilyen öv viselésére jogosítják a sikeres vizsgázót. A kendó két tekintetben is egyedi e téren, ugyanis a fokozatoknak nincs semmilyen látható megkülönböztető jele, a vívók nem viselnek öveket vagy bármi hasonló kiegészítőt. Továbbá a vizsgakövetelmény 1. dan-tól 8. danig lényegében ugyanaz: 1-2 percnyi szabadvívást kell bemutatni két ellenféllel, (8. danos vizsgánál 2×2 ellenféllel) majd be kell mutatni a kendó formagyakorlatait, a Nihon Kendo Katát, de 3. dantól felfelé már itt sincs mennyiségi különbség.

Akkor vajon mik azok a “misztikus” dolgok, amelyek megkülönböztetik az 1. danost a 4. danos vívótól? Hogyan lehet megítélni, hogy az adott vizsgázó érdemes-e a kívánt fokozatra és egyáltalán, hogyan lehet ezeket a dolgokat röviden és könnyen érthetően szavakba önteni? (A könnyen érthető persze relatív, mert az alábbi füzet olvasása természetesen megkívánja bizonyos kifejezések ismeretét, ugyanis nem magyaráztunk meg minden egyes szakkifejezést.)

Az alábbi linken letölthető anyag forrása Koda Kunihide (kyoshi 8.dan) könyve bizonyos részeinek angol fordítása és kizárólag ismeretterjesztő céllal tesszük itt közzé.

Jó olvasást, sikeres vizsgákat kívánunk!

cof

LETÖLTÉS:

Tanácsok_Kendó_Vizsgához (PDF)

Javaslat: A PDF “füzet” nyomtatási  opció kiválasztása után két oldalas nyomtatással A5 formátumú füzetként kinyomtatható.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s