KENDO KÖNYVEK

A jelenleg magyar nyelven elérhető kendōval foglalkozó könyvek:

  1. Erdélyi Gábor: Kendo – A japán vívás (2009)
  2. Noma Hisashi: Kendo Tokuhon (Kendo olvasókönyv) (ford., szerk., Vachter Ákos 2011-2012)
  3. Erdélyi Gábor: Kendo Kata (2012)
  4. Sakai Toshinobu: A japán kendó története (2014)
  5. Yoshimura Kenichi: A japánok és a kard

Erdélyi Gábor: Kendo A Japán Vívás

Ma már a távol-keleti harcművészetek nem mennek egzotikum számba. A külföldiek közül a kendót is egyre többen űzik igen magas szinten.
A szerző 6. danos kendó mester, többszörös Magyar-bajnok, egyéni és csapat Európa-bajnok, csapat Világbajnok, több évig a Magyar Férfi Kendo Válogatott edzője. Sok év versenyzői tapasztalat, egy Japánban, a Nemzetközi Budo Egyetemen eltöltött év, a japán mesterekkel folytatott levelezés, más külföldi és hazai magas danos kendósokkal való kapcsolattartás, mind egy-egy elem abban a folyamatban, mely eredményeként született meg ez a könyv. Kendóról szóló összefoglaló mű nem jelent még meg magyarul. Ennek a könyvnek külön erénye, hogy a szerző személyes tapasztalatból tudja, mi érdekli a kezdőket, mi a haladókat és a magyar vonatkozásokat is összegyűjti. Örömmel üdvözlöm a tényt, hogy a Magyar Kendo, Iaido és Jodo szövetség egy mestere már azon a szinten dolgozik, hogy egy könyvben osztja meg velünk tudását. Olvasónak és írónak is egyaránt egy újabb lépés az úton.
Vadadi Zsolt előszava – Magyar Kendo, Iado és Jodo Szövetség, elnök, kendo renshi 6. dan

Megrendelhető az erdelyigabor@kagu.hu e-mail címen.
Ára: 2500 Ft

Noma Hisashi: Kendo Tokuhon (Kendo Olvasókönyv)

Noma Hisashi a II. Világháború előtti időszak kendōjának kiemelkedő alakja, számos verseny, köztük a Shōwa kori három Tenran Jiai egyikének győztese, a később világhírűvé vált kendōs és nyugati stílusú kardvívó mester, “Tigris” Mori Torao unokatestvére volt. 1938-ban, huszonkilenc éves korában, betegség következtében halt meg, fél évvel azután, hogy elnyerte a Kyōshi fokozatot. Amellett, hogy kivételes kendōka volt, Noma Hisashi közvetítőnek született, aki könyvével képes átadni az olvasónak a kendō iránt érzett természetes rajongását és őszinte szeretetét.
Írását érdekes kettősség jellemzi: kendōsként otthon érezheted magad a sorok között, ha pedig a kendō iránt csak érdeklődsz, a végére érve a sok kis fejezetnek, magától körvonalazódhat benned egy kép a kendōról. Bár több mint hetven éve íródott és még sokkal régebbi tanításokat hív segítségül, alapvetően nem kordokumentum, hanem inkább kézikönyv. Ahogy a mondás tartja: “(a) kendō könnyű, de nehéz”. Ez a könyv is pont ilyen. A Függelékben található szövegek Noma Hisashi kortársairól, a Shōwa-kor elejének híres fiatal versenyzőiről és mestereiről, illetve kendōjáról igyekeznek valamelyest képet adni, valamint tanácsokkal szolgálnak a mindennapi gyakorláshoz.
A könyvet szerkesztette: Vachter Ákos

Megrendelhető a Bookline-on.

Ára: 2240 Ft

Erdélyi Gábor: Kendo Kata

Erdélyi szenszej második könyvét tartja a kezében a Kedves Olvasó, mely a kata oktatás szellemében fogant. A katák leírása még a japán oktatási anyagokban sem teljesen részletekbe menő. Mindig megmarad a személyes átadás számára egy szinte végtelen terület, mely bejárása a tanulótól és a tanártól is függ. Az úton való haladásnak egy olyan szakasza a kata gyakorlása, melyet a mester és tanítvány fizikailag és a tanuló szintjén szellemileg is együtt jár be.
A kata gyakorlás a keleti oktatásmód személyes, közvetlen átadású, klasszikus módja. Ebben élhető át talán a legteljesebben a mester-tanítvány viszony olyan aspektusai, mint a tanár önfeláldozó odaadása a tanítás iránt és a tanítvány elkötelezettsége a tudás megszerzéséért. Ezért is tudja magával ragadni a Bu-do gyakorlókat.A könyv külön erénye, hogy a katák leírásán túlmenően azokat széles irodalmi anyag feldolgozásán alapuló Budo kulturális és szakmai magyarázatokkal keretbe foglalja. Ezek a részek egy-egy magasabb fokozat elérése után többször is adnak új felismerésekre lehetőséget. Kívánom, hogy ilyen örömteli felismerésekkel forgassa minden magyar nyelvű olvasó!
Vadadi Zsolt előszava – Magyar Kendo, Iado és Jodo Szövetség, elnök, kendo renshi 6. dan

Megrendelhető az erdelyigabor@kagu.hu e-mail címen.
Ára: 2300 Ft

Yoshimura Kenichi: A japánok és a kard

A szerző Yoshimura Kenichi (kendo 8. dan), a Francia Judo, Jiujitsu, Kendo és Társult Vívásnemek Szövetségének országos szintű, technikai tanácsadója, a Nihon Bijutsu Token Hozon Kyokai és a Nion Token Hozankai tagja.

Miként sajátították el a japánok a kardnak, e félelmetes fegyvernek és ragyogó műtárgynak a készítését? Milyen értékeket tulajdonítottak neki? Milyen szerepet játszott a szamurájok életében? Milyen befolyással van még ma is a japán emberek életére? Mitől értékes egy kard, hogyan ítélhető meg az értéke? Ajánljuk továbbá ezt a munkát mindazoknak, akiket érdekel a japán kultúra.

A mű eredeti címe:
Yoshimura Kenichi: Les Japonais et le sabre

Megrendelhető az erdelyigabor@kagu.hu e-mail címen.
Ára: 4500 Ft

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s